Pre pôžičku sa vlani rozhodla takmer štvrtina Slovákov

27.10.2012 Bratislava

Bratislava 27. októbra (TASR) - Minulý rok sa rozhodla pre pôžičku takmer štvrtina Slovákov (23 %). Skoro každý štvrtý z tých, čo si požičali, využil povolené prečerpanie na účte a 17 % respondentom pomohla kreditná karta. Vyplýva to z prieskumu finančných zvyklostí slovenských domácností, ktorý pre spoločnosť Provident Financial realizovala agentúra Focus.

Kreditnú kartu vydá banka svojmu klientovi na požiadanie alebo v prípade, že jeho príjmová história je na dobrej úrovni, ju ponúkne z vlastnej iniciatívy. "Nezabudnite, že pri prvej platbe kreditkou, alebo pri prvom výbere z bankomatu, vstupujete s bankou do úverového vzťahu, ktorý je po dobu bezúročného obdobia, teda 40 až 60 dní, zadarmo. Po jeho uplynutí je úver úročený sadzbou 16,9 až 21,24 % ročne," priblížila metodička Školy rodinných financií Valika Dorková.

Podobne je to s povoleným prečerpaním (kontokorentom). Buď oň banku klient požiada, alebo sa banka rozhodne poskytnúť ho k bežnému účtu. "Hovoríme o povolenom prečerpaní vlastných prostriedkov na účte do stanovenej sumy. Ide teda o úver. Ten je splácaný prichádzajúcimi platbami. Po splatení sa kontokorent môže opakovať. Je potrebné, aby bol dohodnutý limit dodržiavaný, pretože v prípade prekročenia dohodnutej hranice klienta neminie vysoké penále až 30 % ročne," upozornila Dorková.

"Tieto čísla však platia v prípade, že prostriedky na kreditnej karte alebo kontokorente včas a pravidelne klient spláca. Pri omeškaní so splátkami treba počítať s úrokmi z omeškania, rôznymi poplatkami spojenými s administratívou a podobne. Tieto produkty si vyžadujú naozaj zodpovedný prístup a netreba zabúdať, že v prípade kreditnej karty a povoleného prečerpania sú míňané peniaze banky a neuvážené nakupovanie sa môže výrazne predražiť," dodala Dorková.
 

Vyberte región